Studiogear.nl wordt beoordeeld met een 8,1 op basis van 10 84 reviews.
Hoe bouw je thuisstudio met een "laag" budget?

Hoe bouw je thuisstudio met een "laag" budget?

De aanleidingen voor het bouwen van je eigen studio kunnen oneindig zijn. De een heeft een buurman die last heeft van jouw potentiële hits en de ander wil zijn carrière als producer naar een hoger niveau tillen. Kortom, je bent klaar voor een eigen thuisstudio maar je weet alleen nog niet hoe je hiermee moet beginnen. Wij helpen je graag opweg met de bouw van jouw nieuwe thuisstudio. In dit blog vertel ik je waar je allemaal rekening mee moet houden en geef ik je tips om met een kleine investering toch een professionele thuisstudio op te zetten.

Vind de juiste ruimte in je huis

Het is van belang om goed na te denken over welke ruimte je kiest voor je toekomstige studio. Denk daarom goed na over wat je de komende tijd van plan bent en of de studio voor lange termijn in dezelfde kamer zou kunnen blijven. Het zou natuurlijk zonde zijn als al jouw harde werk na een paar maanden ineens wordt afgebroken. Overleg goed met je huisgenoten wat je van plan bent en kom tot een goede conclusie. Een Zolderkamer, tuinhuis of je garagebox hebben vaak de voorkeur omdat deze afgesloten zijn van een verdieping of de woning zelf. Als je de juiste ruimte hebt gevonden kunnen we verder met de inrichting en apparatuur van jouw toekomstige thuisstudio.

Het hart van je studio: de computer

Laten we er in eerste instantie vanuit gaan dat je al beschikt over een goed werkende computer. Het is wel van belang dat de laptop of computer beschikt over geheugen, veel werkgeheugen en een krachtige processor waar zware software opgedraaid kan worden. Daarnaast is het fijn dat de koeling van je computer of laptop niet teveel lawaai maakt. Dit zie vaak bij oudere laptops of computers, geluid van de koeling kan ten koste gaan van concentratie. We hoeven dus maar €0,- voor een computer te rekenen en je beschikt al over een van de belangrijkste elementen van je studio. 

Bewerken, mixen en opnemen

DAW software is een belangrijk onderdeel van je thuisstudio, deze software heb je nodig om te kunnen bewerken, mixen en op te nemen. DAW software draai je op je computer of laptop. De verschillende soorten DAW software lopen ontzettend uit een. Je hebt bijvoorbeeld een aantal gratis alternatieven zoals Cakewalk voor Windows of Garageband voor Mac. In beide programma’s kan je eenvoudig vocalen en instrumenten achter en onder elkaar plakken, dit maakt het mogelijk om daadwerkelijk nummers te maken. De twee bovenstaande DAW programma’s zijn voldoende voor het opnemen van simpelen nummers en vocalen. Dus vooral leuk om mee te werken als beginner. Als je beats of elektronische muziek wilt maken moeten we toch verder kijken. Een van de goedkoopste opties is Magic Music Maker met deze DAW software kan simpel mixen en pitchen, het is daarom een goede en betaalbare optie voor een beginner. Alle DAW software vind hier. Let wel op dat je een volledig softwarepakket koopt en niet alleen een plug-in of uitbreiding, veel mensen gaan hier de mee de fout in.

 

De juiste akoestiek en isolatie

De juiste akoestiek is vooral belangrijk om toekomstige woordenwisselingen met je buren en huisgenoten wilt voorkomen. De juiste akoestische panelen en isolatie zorgen ervoor dat geluid binnen je studio blijft. Je kunt dus al heel simpel beginnen met studioschuim. 3,5m2 kost ongeveer € 20,-. Voor een grote ruimte kan dit wel prijzig worden, daarom zou je ook kleden aan de wand op kunnen hangen wanneer je verwacht meer geluid te produceren. Daarnaast kunnen tochtstrips voor onder de deur ook effectief zijn voor de isolatie van je studio. Tochtstrips je eenvoudig bij je lokale bouwmarkt aanschaffen. Goede isolatie kost nou eenmaal wat meer tijd en geld, gedurende je carrière kun je dit langzaam uitbreiden door steeds meer studio schuim en isolatiemateriaal bij te kopen. 

 

Neutralen klanken voorkomen teleurstelling

Als je muziek wilt gaan produceren is het van belang om te beschikken over goede studiomonitoren. De meeste mensen denken dat elke luidspreker hetzelfde geluid produceert of dat er alleen verschil zit in de zuiverheid van het geluid. Dit is echter niet waar, studiomonitoren produceren een neutraler geluid dan reguliere luidsprekers. Als je producties goed klinken door je studiomonitoren klinken de producties goed op welke luidspreker dan ook. De monitoren variëren ontzettend qua prijs maar gelukkig kun je al ontzettend goede apparatuur aanschaffen voor een zacht prijsje. Het set Pioneer DM-40 is hier een mooi voorbeeld van. Deze monitoren zijn niet zo prijzig en produceren genoeg volume om een thuisstudio mee te vullen. Daarnaast ogen de monitoren ook nog een heel professioneel.

Ik hoop je voldoende te hebben geïnformeerd, je kan nu echt aan de slag kan met je eigen thuisstudio. Alle benodigdheden zijn te vinden op onze website, achter elke afbeelding bevindt zich een link die jou naar de juiste producten leidt.