Studiogear.nl wordt beoordeeld met een 8,1 op basis van 10 84 reviews.
MAAK JE EIGEN MUZIEK 101

MAAK JE EIGEN MUZIEK 101

Je wilt zelf muziek maken, maar wat is hier allemaal voor nodig en waar moet je op letten? Je hoeft niet direct duizenden euro’s te investeren in een studio. Tegenwoordig heb je niet veel meer nodig dan een laptop, een koptelefoon of een set studio speakers en je eigen creativiteit. Het aanbod aan Studio Apparatuur is groot. Daarom geven we je in dit artikel een overzicht van de absolute must-haves! Zodat jij zo snel mogelijk aan de slag kan met je muziek carrière! 

Je wilt zelf muziek maken, maar wat is hier allemaal voor nodig en waar moet je op letten? Je hoeft niet direct duizenden euro’s te investeren in een studio. Tegenwoordig heb je niet veel meer nodig dan een laptop, een koptelefoon of een set studio speakers en je eigen creativiteit. Het aanbod aan Studio Apparatuur is groot. Daarom geven we je in dit artikel een overzicht van de absolute must-haves! Zodat jij zo snel mogelijk aan de slag kan met je muziek carrière! 

De computer

Tegenwoordig maakt bijna iedereen muziek op de computer. De computer is waar je al je werk op doet en is daarom het meest belangrijke onderdeel van je Studio. Niet elke computer is geschikt hier geschikt voor let daarom op de onderstaande punten bij het kopen van de juiste computer.

 • CPU: is de processor in je computer krachtig genoeg? Tijdens het maken van muziek moeten er veel dingen tegelijk gebeuren en worden geluiden in realtime bewerkt. Dit is erg zwaar voor een computer. We raden je daarom aan om een computer met minimaal een i5 of i7 processor aan te schaffen.
 • RAM: dit is de tijdelijke opslag van je computer. Wanneer jij een geluidje in de software laadt, wordt dit opgeslagen in je RAM. Als deze vol zit kan je geen nieuwe geluiden meer inladen. Zorg daarom dat je minimaal 4GB RAM in je computer hebt zitten meer is nooit verkeerd.
 • Geluidskaart: computers komen vaak met een geluidskaart die niet geschikt is voor muziek productie. Daarom is het slim om een externe geluidskaart te kopen. In het begin is dit nog niet nodig, maar zodra je projecten groter worden is dit het eerste wat je zou moeten aanschaffen.

Als je op de bovenstaande 3 punten let kan het niet verkeerd gaan. Verder heeft iedereen zijn eigen voorkeur. De één vindt het fijn om op tweet beeldschermen te produceren, terwijl de ander liever op een MIDI-keyboard alle melodieën inspeelt. Kies eerst voor een krachtige computer voordat je dure schermen gaat kopen want op de computer moet al het werk gedaan worden.

DAW

Het woord DAW staat voor Digital Audio Workstation. Dit is het softwareprogramma waarmee jij muziek gaat maken. Er zijn verschillende soorten DAW’s. Welke je kiest hangt af van wat jij fijn vindt werken. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte DAW’s:

 • Apple Logic (alleen beschikbaar voor Mac OSX)
 • Cubase
 • Avid Pro Tools
 • Ableton Live
 • Image Line FL Studio
 • Propellerhead Reason

Onze voorkeur gaat naar FL Studio of Ableton Live, maar om erachter te komen welke DAW het beste bij jou past kun je op bijna elke site een probeer-versie downloaden. Zo kun je uitzoeken welke het beste bij jou past. Neem hier gerust de tijd voor want deze keuze is belangrijk!

VST en VSTi (Plug-ins)

Naast de afkorting DAW hebben we nog twee belangrijke afkortingen. Binnen je DAW heb je instrumenten nodig waar je daadwerkelijk geluid mee kan maken (denk aan een piano of Synthesizer). Deze instrumenten noemen we VSTi ’s, Virtual Studio Technology Instrument. Meestal zitten er een aantal standaard plug-ins in je DAW, maar voor toffe geluiden moet je meestal losse plug-ins kopen. 

De geluiden die uit de VSTi ‘s komen moeten nog bewerkt worden (gemixt en ge-mastered) zodat het geheel goed klinkt. Dit doe je met VST’s oftewel: Virtual Studio Technology. Enkele voorbeelden van VST plug-ins zijn: Compressie, EQ, Reverb en Delay. Dit zijn tools waarmee je je muziek beter kunt laten klinken. 

Hieronder een lijst met plug-ins om mee te starten:

 • Lennar Digital Sylenth1                 (VSTi – Synthesizer)
 • Native Instruments Massive          (VSTi – Synthesizer)
 • FabFilter Pro-Q 2                          (VST – EQ)
 • Valhalla Vintage Verb                   (VST – Reverb)
 • Cytomic The Glue                         (VST – Compressie)

 Er zijn honderden verschillende plug-ins. Doe onlineonderzoek naar wat je nodig hebt. De meeste websites hebben een probeer-versie. Zo kun je eerst testen of je de plug-in wel fijn vindt.

Studio Apparatuur

In het begin heb je nog geen dure studio apparatuur nodig. Een goede koptelefoon of een paar studio speakers is handig, maar niet per se nodig. Lees hieronder meer over Koptelefoons of Studio Speakers:

 

Nu kan beginnen met het maken van muziek.

Mochten er nog dingen onduidelijk zijn, lees dan ook onze andere blogartikelen of neem contact met ons op!

 

Ook is het handig om zoveel mogelijk productie termen te leren, hieronder vind je een link naar een overzicht.

http://bit.ly/2oviXho